Tatravagónka Poprad nepocítila príliš negatívne dôsledky krízy

26.11.2009 Sabinov

Kríza preverila riadenie všetkých firiem, ani Tatravagónka Poprad nie je výnimkou.
Spoločnosť bola nútená prispôsobiť sa zmeneným podmienkam na trhu, takže zoptimalizovala riadiace procesy a výrobné postupy, chcela tým dosiahnuť štíhlu výrobu, uviedla pre TASR PR manažérka Tatravagónky Paula Tajbošová.
Skonštatovala, že podtatranská fabrika zatiaľ nepocítila žiadne veľké negatívne dôsledky krízy, hoci časť klientov prerokovala posun kontrahovaného objemu do budúcich období. Vedenie nebolo nútené hromadne prepúšťať, ani najbližšie dva roky neočakávajú výrazné negatívne dopady. Tatravagónka, naopak, postupne prijíma ľudí, nejde však o hromadné nábory, \"skôr o skvalitnenie pracovnej sily a doplnenie niektorých profesií\", spresnila Tajbošová.
Firma čiastočne zmenila systém práce, čo je prirodzenou reakciou na súčasný stav. Zjednodušili výrobné operácie, skvalitnili pracovnú silu a nezabudli ani na vývoj a inováciu.
Hoci podnik zaznamenal zníženie objemu výroby, nebolo to pre zrušenie objednávok, ale len v dôsledku posunu dodávok do budúcich rokov. Železničný priemysel reaguje na krízu oneskorene, keďže pri kúpe vagónov ide o dlhodobú investíciu vyše 30 rokov.
\"Oživenie pred rokom 2011 neočakávame, \" uviedla Tajbošová a dodala, že v období po kríze bude spoločnosť meniť svoju stratégiu, čím bude reagovať na ďalšiu zmenu trhových podmienok. Už počas krízy fabrika naštartovala nové procesy, ktoré by po skončení krízy mohli pomôcť konkurencieschopnosti podniku. Ide napr. o implementáciu nového moderného informačného systému, ktorý poskytne prehľad a umožní dôslednú kontrolu všetkých investícií.
Popradský zamestnávateľ za uplynulý rok investoval do zlepšenia kvality produktov, výrobného procesu a riadenia celkom 16 miliónov eur (482,02 milióna Sk). Minulý rok vyrobil takmer 2500 vagónov a viac ako 8000 podvozkov.
Tatravagónka má za sebou viac ako 85-ročné skúsenosti vo výrobe rôznych druhov vozňov a v súčasnosti tu pracuje približne 1900 zamestnancov a takmer 300 externých pracovníkov.
 

Vyberte región